גם אב יכול לקבל משמורת מלאה – הכל תלוי בהוכחת טובת הילד. במידה ואתה מאמין כי טובת הילד הינה עימך- אנו בפירמת עורך דין גירושין ירון גרוס נפעל לייצג אותך ולהוכיח כי אכן טובת הילד היא דווקא איתך.
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע חזקה משפטית, הניתנת לסתירה, לפיה טובת הקטין מחייבת כי יהא במשמורתה של האם, עד הגיעו לגיל 6 שנים. הנחת היסוד היא, כי עד לגיל זה, מקומו הטבעי של הקטין הוא בחזקת אמו, אלא אם כן קיימות נסיבות המצדיקות לקבוע אחרת. חזקה זו חלה הן על בית המשפט לענייני משפחה וכן על בית הדין הרבני.
משמורת אב – מבחן המסוגלות ההורית
בסיס ההנחה של חזקת הגיל הרך, כאמור בה עדיף לילדים להיות עד גיל 6 במחיצת אמם קיימת, אך בפועל עקרון טובת הילד הוא הבסיס לקביעת משמורת ילדים. וכאשר בני הזוג אינם מסכימים עליה,יצטרך בית המשפט בבואו לקבוע משמורת לבחון ולהעריך את המסוגלות ההורית של המבקשים, בעזרת מומחים ופסיכולוגים שמונו על ידי הערכאה .בבדיקה זו תבחן היכולת ההורית מבחינה אישיותית,כלכלית, היינו האם ההורה המבקש משמורת יכול לספק לילדים מקום מגורים ראוי וחיים יציבים,האם המשמורן בעל מסוגלות לדאוג שהקטין ישמור על יחסי קירבה עם בני משפחתו הקרובה והמורחבת . סיכומו של דבר בית המשפט הנדרש לשאלת המשמורת אינו מכריע על פי רצון ההורים ,רצון ההורים נחשב רק אם תואם את טובת הילד .היינו בית המשפט ישקול לכל מקרה לגופו ולטובתו הקונקרטית של הקטין.
רצון הילד
במקרים מסוימים בית המשפט יטה לשמוע את הקטין בעניין רצונו עם מי מההורים ברצונו להיות. השיחה לרוב תתקיים בלשכת השופט ללא נוכחות הוריו. בשיחה יבחן השופט את רצונו האמיתי של הקטין, ללא השפעה חיצונית בלתי הוגנת. העניין תלוי ברצונו של הילד ובסיבותיו. כמובן שבמקרים אלה יבחנו גילו של הילד,הבנתו את העניין העומד לפניו ויודע להביע את עמדותיו באופן בהיר וסדור. ככל שהילד בוגר יתייחס לכך השופט בכובד ראש וייתן משקל לרצונותיו, אך כל זאת בתנאי שהילד אינו מושפע או מוסת באופן בלתי אובייקטיבי.
כפי שניתן לראות- ניתן לקבוע משמורת אב על פי קריטריונים רבים. אתם מוזמנים לפנות אלינו עוד היום לייעוץ משפטי, פירמת עורך דין גירושין ירון גרוס בעלת ניסיון של שנים והצלחות מרובות בכל הקשור למשמורות אב! צרו עימנו קשר עוד היום. לחצו כאן ליצירת קשר
תביעות למשמורת אב בעבר וכיום
בעבר, היו תקדימים מועטים בבתי הדין הרבניים בו ניתנה המשמורת אב על קטינים, אך זה בשל הנסיבות בהם האב חזר בתשובה וזו הייתה העילה לגירושין, והאם נותרה חילונית ובית המשפט קבע כי טובת הקטינים מבכרת את הישארותם של הקטינים עם אביהם.
חשוב לציין כי בעבר הסטייה מעקרון מחזקת הגיל הרך אירעה במקרים חריגים בלבד. מגמה זו החלה להשתנות בשנים האחרונות. תסקירים של פקידות סעד ופסיכולוגים החלו בהגשת חוות דעת חיוביות על קביעת אבות כמשמורנים, וכיום חל שינוי בנושא והאבות עומדים בהצלחה רבה בתפקיד ההורה המשמורן.
משמורת אב – פסק דין לדוגמה
בתמ"ש 17961/06 ,תמ"ש 17962/26 דן בית המשפט בבקשת אב שאינו משמורן לקבל משמורת אב על ילדיו הקטינים בשל שינוי התנהגותה של האם כמשמורנית. המשמורת הקבועה בקטינים נמסרה לאב. פסק הדין נאמר לעניין טובת הילד כי "טובתו של הקטין הינה עמוד האש לאורו נלך בעת קביעת משמורתו "(בע"מ 27/06 פלוני נ' פלונית, תק-על 2006 (2), 1055 , 1061 (2006); בע"מ 9358/04 פלונית נ' פלוני (טרם פורסם, ניתן ביום 2.5.05) ורבים אחרים.
אומנם המושג "טובת הקטין" הינו מושג כללי ורחב, ובתי המשפט נדרשים מעת לעת לצקת בו תוכן ולקבוע קריטריונים לצורך יישומו במקרה הקונקרטי העומד לדיון ואולם על אף "נזילותו" ו"גמישותו" של המושג הוא מהווה, כאמור, שיקול מוביל ומכריע במשפט המשפחה ובסוגיות הנוגעות לעניינם של קטינים." המשמורת הקבועה בקטינים נמסרת לנתבע.
אם כך, פסק דין לגבי משמורת קטינים, בדומה למזונות קטינים, אינו חלוט, ניתן להגיש תביעה אם השתנו הנסיבות דוגמת הורה משמורן אשר עבר שינוי כלכלי, נפשי או בריאותי, או שינוי מהותי המצדיק הגשת הבקשה כגון שינוי במצבו של הקטין כתוצאה מטיפול לקוי בו.
אב שקיבל למשמורתו את ילדיו והם בחזקתו וטיפולו,קיבל על עצמו את מזונותיהם, היינו הדרך לדרוש ולתבוע שוויון והשתתפות מהאם אינה אפשרית שכן עניין המזונות לגבי שניהם אינו שווה.