צוואה הינה מסמך משפטי אשר מותיר המצווה לשם חלוקת רכושו אחר לכתו מן העולם.
בפרק הראשון לחוק הירושה סעיף 2 נאמר כי היורשים הינם על פי דין היינו : מי שהיה במות המוריש בן זוגו, ילדיו וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, הורי הוריו וצאצאיהם (קרובי המוריש).
הפרק שלעיל לא יחול במידה והמוריש הותיר צוואה שכן בבסיס חוק הירושה עומד עקרון החופש לצוות ורצונו של הנפטר. משמעותו כי האדם זכאי לצוות מה יעשה ברכושו לאחר הסתלקותו מן העולם.
חוק הירושה מתיר עריכת צוואה במספר דרכים: צוואה הנעשית בכתב יד, בעדים, בפני רשות או בעל-פה. אך יש לעיתים כי הצוואה לא תשקף את רצון המוריש ואין היא כשרה מחמת פגמים שנפלו בה.
אם כך היורשים על פי צוואה , אשר מבקשים ליישם את הוראותיה של הצוואה פונים לרשם לענייני ירושה לשם מתן צו לקיום הצוואה.
מהו צו קיום צוואה?
זהו צו אשר נותן הרשם לענייני ירושה והמקנה לצוואה תוקף משפטי מחייב. כאמור את הבקשה לקיומו מבקשים היורשים/או כל המעוניין בכך. בקשה למתן צו קיום צוואה מחייבת את פרסומה בעיתון יומי וברשומות וזאת על מנת לאפשר לכל המעוניין להתנגד לה באמצעות הרשם לענייני ירושה.
אופן הגשת בקשת ההתנגדות לצוואה
הבקשה להתנגדות תוגש בד"כ על ידי היורש (הפוטנציאלי)אשר הצוואה פסחה עליו, ולדעתו לא היה זה רצונו האמיתי של המוריש /על פי חוק ההתנגדות תביא את העניין לפתחו של בית המשפט המוסמך אשר ידון על תקפותה של הצוואה.
המועד להגשת ההתנגדות לקיום צו הירושה הינו 14 ימים מיום פרסום הצו. ובסמכות הרשם להאריך את המועד על פי שיקול דעתו. אף אם המועד המקורי פקע וחלף לו.
על פי תקנה 19 לתקנות הירושה ,על המתנגד להגיש את נימוקיו ולצרף את המסמכים הרלוונטיים התומכים והמבססים את בקשתו להתנגדות קיום הצו, כמו כן יש לצרף תצהיר המאומת על ידי עורך דין על כלל העובדות שנטענו. ולשם אגרה וייפויי כוח במידה והמתנגד מיוצג על ידי עו"ד. הבקשה להתנגדות תועבר עם הבקשה לצו קיום הירושה לדיון בבית המשפט לענייני משפחה אשר ידון בהתנגדות.
התנגדות לצוואה עילות
העילות עליהן יכול להעלות המתנגד הינן רבות וכוללות פגמים בצוואה, חוסר כשרות משפטית, השפעה בלתי הוגנת על המצווה כגון לחץ, איום, תרמית, אין הצוואה משקפת את רצון עושיה, אחת מהנהנים לקח חלק בעשייתה (פרט למצווה בעל פה) ועוד טענות שבסופן מקווה המתנגד להביא לפסילתה של הצוואה.
נרחיב בעניין העילות:
- צוואה אשר נערכה שלא בנוכחות עדים מחייבת את כתיבתה כולה בכתב יד המוריש.
- אחד מהנהנים (יורשים) לקח חלק בעשייתה, היינו די בכך שהוא שימש כעד ,או לקח חלק בכתיבתה די בכך כדי לפוסלה.
- המוריש אינו בריא מבחינה נפשית (פסול דין) /אין הוא מודע לטיבה וכתב את הצוואה מבלי להבין את משמעותה.
- לחץ ואיומים אשר שיבשו עליו את דעתו בשל סכנה לחייו על ידי אנשים שאינם מיורשיו או מיורשיו.
- צוואה אשר נערכה על ידי קטין (מי שטרם מלאו לו 18).
- לאור זאת ,ובהתקיימות אחת מהעילות או יותר שמנינו לעיל בית המשפט מוסמך להורות על בטלות הצוואה או חלקה. על כן קיימת חשיבות רבה לקבלת יעוץ משפטי בעת התנגדות לצוואה/בקשה לקיומה.
- חשוב לדעת שבמידה ובית המשפט יכריז על בטלותה של צוואה ולא נמצאה צוואה קודמת לבטלה .עיזבונו של המוריש יחולק על פי חוק הירושה.
מחפשים עורך דין מומחה צוואות?
צלצלו עכשיו לשיחת ייעוץ ראשונית בחינם עם ירון גרוס ושות' משרד עורכי דין אשר מתמחה בדיני משפחה, צוואות, ירושות ודיני גירושין ונשמח לעמוד לשירותכם. אנו מספקים ליווי משפטי מהמעלה הראשונה ברחבי ישראל ומתגאים בשנים של נסיון בתחום הצוואות לצד שלל הצלחות מרשימות.